piątek, 28 lutego 2014

CIACHO DEVICA - DEVIC'S CAKE

CIACHO DEVICA W NIECODZIENNEJ AKCJI "SIEROCE CIACHO" - OPHRAN CAKE!




Z okazji Dnia Chorób Rzadkich, z radością wzięliśmy udział w niecodziennej, słodkiej akcji internetowej "Sieroce Ciacho" - Ophran Cake. Upiekliśmy wyjątkowe ciacho Devica, chcąc zasygnalizować istnienie rzadkiej choroby neurologicznej, jaką jest zespół Devica.  


Ciacho Devica to przepyszny serniczek, w którym ser biały (białko) i masło (tłuszcz), zarówno pod względem składu, jak i koloru, nawiązują do mieliny - substancji osłaniającej nerwy, a ulegającej zniszczeniu w trakcie trwania tej choroby. Ciacho Devica ma więc właściwości nie tylko smakowe, ale i wyjątkowo regeneracyjne J 

Ciacho Devica upiekliśmy w wymiarze międzynarodowym, stąd: Devic's cake (ang.), Devic Kuchen (niem.), gâteau de Devic (fr.), tortadi Devic (wł.), pastel de Devic (hiszp.), торт Девіч (ukr.), торта Девичa (ros.). Teraz przepyszne ciacho Devica, a wraz z nim świadomość istnienia zespołu Devica, znajdą się "na ustach" ludzi na całym świecie i każdy zrozumie nasze devicowe przesłanie J


   

PRZEPIS NA  CIACHO DEVICA 

POTRZEBNE SKŁADNIKI: 

Ciasto:
1. 80 dag półtłustego sera białego 
2. 20 dag (1 kostka) masła dobrej jakości  
3. 1/2 szklanki cukru lub mniej, w zależności od preferencji smakowych 
4. 10 całych jajek 
5. 1 torebka cukru waniliowego lub kilka kropli zapachu pomarańczowego
6. 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego

Dekoracja
1. 50 dag lukru plastycznego lazurowego 
2. 5 dag lukru plastycznego soczysta czerwień
3. 2-3 torebki lukru białego 
4. 1/4 szklanki cukru białego kryształu (zwykłego) 
5. 1 łyżeczka cukru białego perlistego
6. Odrobina miodu w jasnym kolorze
7. Barwnik spożywczy niebieski 
8. Pisak spożywczy błękit królewski

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Pieczenie:
1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Rozkruszamy (rozcieramy) ser biały i stopniowo dodajemy go do masy, miksując. Dodajemy budyń i cukier waniliowy/zapach pomarańczowy. 
2. Z białek ubijamy zwięzłą pianę, tzw. "na sztywno" i przekładamy do masy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 
3. Masę przekładamy na blachę, wyłożoną folią aluminiową. Zostawiamy ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie ciasta. 
4. Blachę z masą sernikową wkładamy do ogrzanego (letniego) piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C, maksymalnie 1,5 godziny, do delikatnego przyrumienienia. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, ani potem, aż do wystygnięcia ciasta, bo opadnie! Wyjmujemy z piekarnika ostudzony sernik. 

Dekorowanie:
1. Sernik schładzamy i kroimy na kawałki podobnej wielkości.
2.Według przepisu podanego na opakowaniu, przygotowujemy biały lukier i równomiernie pokrywamy nim powierzchnię ciasta. Można zużyć jedno dodatkowe opakowanie lukru, by uzyskać kolor śnieżnobiały i nieprzezroczysty. 
3. Z lazurowego lukru plastycznego lepimy neuronki, a z czerwonego - serduszka i łączymy jeden  neuronek z jednym serduszkiem. 
4. Neuronki (oprócz serduszka) pokrywamy odrobiną jasnego miodu i posypujemy lazurowym cukrem, tak by uzyskać efekt trójwymiarowy, a łączenie masy na dendrytach, stały się niewidoczne.

UWAGA: Neuronki, serduszka i lazurowy lukier przygotowujemy przed upieczeniem ciasta! 
Lazurowy lukier: 3-4 łyżeczki cukru mieszamy z barwnikiem spożywczym, najlepiej w proszku lub żelu (jeśli jest w żelu-zabarwiony cukier pozostawiamy w suchym miejscu do odparowania wilgoci). Odcień koloru cukru dobieramy do koloru masy lukru plastycznego, dodając odpowiednią ilość niebieskiego barwnika.  

5. Gotowe neuronki delikatnie umieszczamy na powierzchni ciastek.
6. Pisakiem spożywczym robimy napisy, uważając, by lukier, na na którym piszemy, pozostawał  chłodny.
7. Wierzch i krawędzie każdego kawałka ciasta posypujemy odrobiną lazurowego cukru, białego cukru kryształu oraz cukru perlistego.




CIACHO DEVICA JEST JUŻ GOTOWE J SMACZNEGO I NA ZDROWIE J 
Niech roznosi się wieść o zespole Devica i przepysznym ciachu Devica! 



Bardzo się cieszymy, że ciacho Devica znalazło się w albumie z akcji "Sieroce ciacho" - Ophran Cake, 
a także osłodziło fanpage'a amerykańskiej fundacji The Guthy-Jakson CHaritable Foundation 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza